Med Sommarkonst på ön vill ett 40-tal konstnärer, både professionella och amatörer, få Hammaröborna i rörelse under semestern. Hammarö Golfklubb är en av de utvalda platserna som besökarna kan skåda konstverken på.

– Det finns sevärdheter lokalt och i närområdet. Det här projektet är en sådan sak som lockar även dem som inte spelar golf till anläggningen – och därmed på köpet får en första kontakt med golfen och vår restaurang, säger Martin Zetterfeldt Edin, klubbchef på Hammarö GK.

I maj satte sig ett antal Hammarö-aktörer i en ring på Folkets Hus och började diskutera vad man  med kort varsel skulle kunna åstadkomma för att få folk i rörelse på Hammarö under ”hemestern”, alltså under semestern på hemmaplan. Två idéer tog fäste direkt; en Ö-loppis och konst. Den yrkesverksamme konstnären Mathias Frykholm tog tillsammans med fotografen Christine Holm huvudansvaret för det senare. Projektet döptes senare till Sommarkonst på ön.

– Sedan dess har det varit full fart! Vi ville sprida ut konsten på olika offentliga platser runt Hammarö, få folk i rörelse och locka dem att ta sig ut, säger Mathias Frykholm.

Hammarö-konstnären Mathias Frykholm, huvudansvarig för Sommarkonst på ön. Foto: Privat

Ett 40-tal utställare är med och påvisar stor bredd och variation med allt från amatörer till professionella konstnärer. Förutom Mathias själv så medverkar bland annat utställare som Björn A Ling, Johan Östling och Anki Fahlstad.

Hoppas på återkommande evenemang

Mathias berättar att de ringade in och kontaktade Möruddens restaurang, ICA Kvantum, Hammarö Golfklubb, Skoghalls centrum och den tomma Apoteks-lokalen vid Stora Coop.

– Den sistnämnda blev navet i utställningen och har blivit som ett mäktigt galleri! säger Mathias Frykholm som nu hoppas att Sommarkonst på ön kan bli ett återkommande evenemang.

Foto: Mathias Frykholm

Och innan vi skiljs åt så berättar Mathias att det finns ytterligare konstnärssjälar som bidragit till projektet.

– Just det! Vi bjöd även in Hammarös fritidselever att skapa konst med tema Pokemon. Dessa skapelser finns utplacerade på olika populära Pokemonplatser på ön! säger han.

Fotnot: Sommarkonst på ön pågår hela juli månad ut.

Publicerad: 6 juli, 2020